03 April 2013

Mai pe larg, despre cafeaua suspendata.

Nu, nu mi-am schimbat parerea. Poti sa te bosumfli cat vrei. Poti s-o iei si personal cat vrei, asa si trebuie. Tie ti-am scris, tie m-am adresat, fireste ca vreau sa o iei personal.
Uite de ce consider eu ca initiativa cu cafeaua suspendata e o mare nesimtire, atat din partea celor care o propun cat si din partea celor care o imbratiseaza.  Unii sunt smecheri, altii fraieri, dar ambele categorii sunt nesimtite.

Traim intr-o tara a contrastelor. Intr-o tara in care pe vremea cand corporatistul de succes abia incasa vreo 500E pe luna, pretul unui apartament in Berceni atingea 100 mii de euro, inainte de criza. O tara campioana la numarul de masini de lux pe cap de proprietar dar si la numarul de oameni sub limita saraciei. O tara in care Zara si H&M sunt considerate haine de lux iar Starbucks acum e fix ce era McDonalds in anii 90, cand eram in stare sa ne facem si nuntile acolo de fitzos ce ni se parea. O tara in care Ikea vinde mai scump decat in tot restul Europei exceptand Norvegia, pentru ca altfel n-am cumpara. O tara in care ne dorim cu disperare sa ne-o luam la muie. Sa fituim banii aia putini castigati cu greu, cat mai repede, cat mai prost si cat mai ridicol cu putinta. Masini decapotabile cumparate de oameni care inca stau in chirie la gramada cu cuscrii  in maghernite conf 2. Smartphones in rate cu restante la intretinere. Si...cafele suspendate.

Initiativa, de acolo de unde era ea luata, e buna. E luata din tari unde, daca esti imbracat zdrentaros, nu vine ospatarul sa-ti zica printre dinti "hai fa pasi. hai serios, fa pasi. vezi picioru asta? vrei sa ti-l vezi in cur? hai fa pasi". Unde cafeaua naturala nu e mare fita. Si nu costa 15 lei paharul, sau ok, costa 15 lei paharul dar si-=o permite oricine aproape. Costa 15 lei paharul intr-o tara in care totusi nu mor de foame milioane de batranei cu pensii de 300 de lei.


Tampenia cu cafeaua suspendata a circulat cel mai des in online insotita de poza asta:



Asa-i ca ti s-au umezit ochii un pic? Bietul batranel, cum dardaie el acolo cu cafeaua cea calda...si ah, se incalzeste incetisor si da, poti sa fii tu ala care i-ar putea-o cumpara intr-un viitor apropiat.
Ok, du-te te rog si juiseaza sentimental in alta parte si daca se poate putin mai tarziu. Acum asculta-ma. Cu mintea.
Cati batranei din astia ai vazut tu in Serendipity?
Cate tiganci cu spalator de parbriz in mana si copilul pe sold ai vazut in Starbucks?
Cati aurolaci ai vazut in Joie de Vivre?

Niciunul inca, ok. Pai si de ce? Poate pentru ca nu-s lasati inauntru? Ca sa poti tu sa-ti incalzesti manutele frumoase de corporatist, sa nu-ti puta batranelul care poate s-a pisat un pic pe el de frig, sa nu-ti sara vreun paduche in briosa si sa nu-ti insulte austera prezenta o flegma data de doamna Shakira, care are umpic da bronsita.
Ok sa presupunem ca sunt lasati sa intre. Toata lumea se uneste si zice DA, ii lasam, destul ca le-am dat magistrale suturi in cur pana acum si am angajat si companii intregi de paznici sa scapam de ei, acu de-odata ne doare in cur de bontonul firmei si VREM SA FIM BUNI pentru ca tu, domnisoara Hipsterescu, ai platit O CAFEA IN PLUS! Sa presupunem ca intra, ok.

Tu ai vazut scorurile astora la cafea?
Da?
Si nu ti-ar fi rusine sa dai asemenea suma pe o cafea pentu oamenii astia? Tu realizezi ca iti bati joc de ei?
Realizezi ca aia nu au ce manca? Ca de 15-20-23 de lei le iei si o cafea la 1 leu si un kebab la chifla si dracu stie, un covrig? Cum te-ai simti, sa nu ai nimic de mancare in burta si sa vina unul cu , plm, nu stiu, o tartinuta mica mica cu caviar? Sa-ti zica "coaie, te-am vazut asa rapanos si mort de foame, well, asta costa patruzeci de lei! na, mananca de toti banii astia!" Ok, tu poate nu realizezi valoarea banilor, te doare-n cur, cand n-ai chef de gatit comanzi sushi, bei cafele de 10 de lei paharul zilnic sau macar saptamanal, dar chiar vrei sa te pisi cu bolta in capul nefericitilor astora? Pai astia de cafele cu scortisoara si aroma de vanilie au nevoie, bre?

Ia-le dracului un pui la rotisor, o varza, juma de sac de cartofi, un sapun, da-le hainele tale. Ce cacat sa faca cu cafeaua ta smechera? Sa o dea pe gat si s-o pise de frig 1 ora mai tarziu? Asta e notiunea ta de facut bine?

Imi aminteste de un proiect din care am iesit acu vreo 10 ani sa tot fie, cand eram inca studenta la asistenta sociala. Faceam practica la o fundatie, nu mai conteaza care, si astia se laudau acolo cu success stories. Cum ar fi ca au raised awareness (da, romgleza era babana si atunci) in randul homelesilor, dandu-le pliante cu riscul de transmitere a bolilor de piele si cu normele de igiena.
Stai sa-ti traduc.
Au distribuit pliante pe hartie cerata la tomberonezi si canalieri si boschetari, despre ce bine e sa te speli pe dinti si cum poti face raie daca nu faci dus zilnic. Realizarea, printarea, conceptul grafic, campania etc si tot tambalaul legat de nenorocitii de fluturasi de awareness au costat enorm.
M-am cacat in ea de practica.
Intelegi ironia si cruzimea involuntara? Intelegi cat de stupid e ca banii care ar acoperi o masa sa ii dai pe o cana cu zoaie calde fancy-schmancy? intelegi cat de ridicol e sa dai pliante cu "spala-te pe dinti" unuia care se sterge cu degetul in cur si traieste in boscheti?

Te implor sa judeci. Judeca azi, entuziasmeaza-te maine. Gandeste, gandeste, gandeste!
De ce fix cafenelele astea scumpe au luat parte la minunata initiativa. Si ele cu ce se aleg? Cu DUBLU DE CAFEA VANDUTA? Vai, pasa, cat de darnic esti. Deci ei asta fac? Te incurajeaza sa cumperi dublu cantitatii de cafea si te asigura ca da, sigur, lasa ca o dau eu lu' boschetarul? Care va afla de initiativa in tmp ce-si citeste FB news feedul dintre ciulini?
Nu mai frumos era ca maretele locante sa zica "juma din banii dati pe cafea vor merge intr-un fond care va asigura o masa calda"? Sau vinerea oferim o cafea gratuita oamenilor amarati? Era mai frumos, dar nu mai era teapa.

Vin caldurile. Suspenda niste sticle de apa , pentru ca scot limba de-un cot si oameni si caini ai nimanui pe strazi. Vin ploile. Suspenda-te de o umbrela sau de o pelerina de ploaie. Suspenda ce vrei tu, dar nu cafele overpriced. Suspenda cu mana ta, nu fa bine pe jumatate, nu arunca ca vita cu banii sperand ca poate in urma ta iese vreun bine. Binele trebuie constientizat, e un act lucid si rotund. Ce faci, pictezi pe intuneric si speri sa-ti iasa vreo Sixtina?

Si mai presus de toate, gandeste.





3 comments:

  1. adevărata cafea suspendată e aia pe care am vrut s-o fac dar n-am reușit că nu mai aveam filtre acasă / sau aia pe care o beau muncitorii pe schele (google: lunch atop a skyscraper)

    ReplyDelete
  2. aplauze scumpa mea Karioaka :-), ca de obicei ai scris demential de dur si adevarat! I love yaaa

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Facebook

Karioka. Powered by Blogger.

Tags

#rosiamontana (2) 198 (1) abuz (8) adoptie (2) AION (1) ajutor (10) alaptare (1) alimentatie (10) amintiri (17) animale (3) anotimpuri (3) arta (1) atelier (1) autism (1) award (1) babywearing (4) bac (2) Basarabia (2) biciclete (1) Bucuresti (1) bullshit (5) Cai (1) caini (15) capot (1) carti (3) carti pentru copii (2) cărți traduse (3) coada-coada (1) concediu (7) concurs (3) condus (1) copii (67) coruptie (4) cos saptamanal (1) crima (5) CRJ (1) crossbordering from andreanum (1) culinar (16) custom made (1) dana blandu (1) daydreaming (4) despre copii (2) dezvoltare (10) dezvoltare personala (1) doi ani (2) dumbrava minunilor (1) entatie (1) femei (6) film (5) filme (2) filozoafa de weekend (4) fotografie (2) frumoasa si chestia (1) fumat (2) gaming (2) Gheorghe Serban (1) gramatica (3) Grigore Alexandrescu (2) htc (1) intentii (6) internet (24) interviuri (13) ipocrizie (7) Irecuperabili (6) keywords (2) la dentist (4) lene (1) liebster (1) limba romana (1) liniste (4) lol (15) Mamagolo (1) maria rosetti (1) Maruta (1) Mihai Ciobanu (1) music (17) nutritie (2) oameni (68) odiseea imobiliara (3) pedofilie (2) penal (1) poezie (1) polipi (1) prostie (18) psihiatrie (1) psihologie (1) reclama (11) recomand (11) religie (6) ring-sling (2) roborock (1) romania (1) rosia montana (1) ruxanda guger (4) sanatate (6) sarcina (2) scurte (20) shopping (2) Simona Tache (1) sling (1) spaga (2) spital (4) sport (2) teapa (2) tv (5) unguri (1) Veronica Bereanda (10) viata de zi cu zi (80) Waking up (11) web (2) World of Warcraft (7) wow (1) WTF (26) www.davidkinsella.com (1)